OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA, PENTAGON SVE POTVRDIO! Ovo se dešavalo IZA KULISA, nova GLABOBOLJA ZA PUTINA
Vladimir Putin, Foto: AP

NIJE NAIVNO

OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA, PENTAGON SVE POTVRDIO! Ovo se dešavalo IZA KULISA, nova GLABOBOLJA ZA PUTINA

Poslednjih meseci Kijev je pojačao apele za pomoć Zapada pošto su zalihe municije iscrpljene, a Rusija ostvaruje napredak na frontu

Objavljeno:

Ukrajina je već počela da koristi američke balističke projektile dugog dometa koje su joj Sjedinjene Države isporučile u tajnosti za borbu protiv ruskih snaga, potvrdili su američki zvaničnici. Kako je preneo BBC, ove rakete su deo paketa vrednog 300 miliona dolara koji je američki predsednik Džozef Bajden odobrio u martu i one su isporučene Ukrajini početkom ovog meseca.

Projektili tipa ATACMS, čiji je domet 300 kilometara, korišćeni su do sada najmanje jednom prilikom i ti za uništavanje meta na Krimu, koji je pod ruskom kontrolom još od 2014. Podsećamo, u noći između srede i četvrtka Bajden je potpisao ranije usvojen zakon o isporuci vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 61 milijarde dolara.

SAD su ranije Ukrajini isporučile verzije projektila ATACMS koje imaju skraćen domet od oko 160 kilometara i mogle su da nose manju bojevu glavu. Sada je šef Bele kuće odobrio slanje projektila dugog dometa:

- Mogu da potvrdim da su Sjedinjene Države ukrajini isporučile projektile dugog dometa ATACMS po direktivi predsednika Bajdena. Nismo to potvrdili ranije kako bi se zadržala operativna sigutnost Ukrajine na njihov zahtev - rekao je Vedant Patel, portparol Stejt departmenta.

Nije poznato koliko je tačno projektila isporučeno ali američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington planira da pošalje novi kontigent:

- Oni će napraviti razliku. Ali kao što sam već rekao sa ovog mesta nema srebrnog metka - rekao je on.

Džejk Salivan
Džejk Salivanfoto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

Rakete većeg dometa prvi put su korišćene prošle nedelje za napad na ruski vojni aerodrom na okupiranom Krimu, preneo je Reuters citirajući neimenovanog američkog zvaničnika. Nove rakete su takođe korišćene u napadu na ruske trupe u okupiranom lučkom gradu Berdjansku tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

Poslednjih meseci Kijev je pojačao apele za pomoć Zapada pošto su zalihe municije iscrpljene, a Rusija ostvaruje napredak na frontu. Novi paket pomoći uslediće posle višemesečnog zastoja usled protivljenja pomoći republikanaca u Kongresu.

- To će učiniti Ameriku bezbednijom, to će učiniti svet bezbednijim - rekao je Bajden nakon potpisivanja novog zakona o slanju pomoći Ukrajini i dodao:

- Pobrinuću se da isporuke počnu odmah. U sledećih nekoliko sati, doslovno za nekoliko sati, počećemo da šaljemo Ukrajini municiju za PVO sisteme, artiljetijske projektile i oklopna vozila.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: Profimedia

Ubrzo je reagovao Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine:

- Sada ćemo učiniti sve da nadoknadimo pola godine provedenih u raspravama i nedoumicama. Ono što je ruski okupator mogao da uradi za ovo vreme, ono što Putin sada planira, mi moramo da okrenemo protiv njega.

Zelenski je nedavno upozorio da se očekuje ruska ofanziva u narednim nedeljama nakon što je Ukrajina izgubila grad Avdijevku tokom zime.

Ukrajinske snage su poslednjih meseci trpele poraze zbog nedostatka municije i sistema PVO, a zvaničnici su okrivili kašnjenje vojne pomoć SAD i drugih zapadnih saveznika za gubitak života i teritorije.

Bonus video:

08:23

OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA KADA JE RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE! Marinković tvrdi: Sada se krše sva pravila

(Espreso/ Telegraf/ Reuters/ BBC/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.